fbpx

A Blog

Hogyan készítsd el első weblapod?

Vállalkoznál, akkor miért nincs még honlapod? Milyen kifogásaid vannak?

Sokat piackutattam a kérdést, hogy a statisztikai egyéni vagy mikrovállalkozó létszámhoz képest még mindig kevés vállalkozásnak van honlapja. Vajon miért van ez? A cikkemben az egyes okok fejtegetése mellett igyekszem válaszokat is adni, legalább egy másik nézőpontból. Lássuk!

“Most kezdtem csak el a vállalkozásom, még nem tartok ott.”

Ez a legpozitívabb “kifogás”, azonban ha már ezt a cikket olvasod, akkor fejben – valahol – mégiscsak foglalkoztat már a honlapkészítés kérdése. Érdemes lehet felkészülni a rád váró feladatokra, előre gondolkodni. Nézegethetsz más honlapokat, melyik tetszik, megfigyelheted, milyen marketing stratégia mentén juttatnak el téged a vásárlásig, vagy valamilyen regisztrációig. Olvasgathatsz online marketingről, vagy nézhetsz videókat. Majd tűzzél ki célokat, mit mikorra akarsz elérni, majd készíts terveket, hogyan fogod elérni. Amire nincs megoldásod, arra pedig majd fogsz találni, például megfelelő szakértők segítségével.

Minden kitűzött cél elérhető, ha megfelelő kis lépésekre bontjuk.

“Nincs szükségem honlapra, mert a névjegyemet kézről-kézre adják, és így is tele vagyok munkával.”

Ezzel az érveléssel nincs mit vitatkozni. Sőt, gratulálok. Itt mindössze néhány meggondolandó szempontot sorakoztatnék fel. Egy honlapnak nem feltétlenül mindig az eladás és a marketing a célja. Valamikor egész egyszerűen csak annyi, hogy egy online névjegy, ami hozzá tartozik a szakmai márkádhoz. Emellett egy kérdést tegyél fel magadnak, és itt gondolj a koronavírus okozta új gazdasági helyzetre. „Mindig mindenkor elegendő lesz, hogy csak a kézről-kézre adott névjegyeken keresztül vagyok elérhető?” Mi van egyszer csak kifullad ez a csatorna, mert az emberek nem adják tovább a neved? Nem tudhatjuk mit hoz a jövő… Hol fogod a referenciáidat, visszajelzéseidet megjeleníteni? És ilyenkor ha már van egy honlapod, akkor azt könnyebben tuningolod fel online marketinggel, kereső optimalizálással, kiegészítheted szakmai márkaépítő bloggal.

A szakmai márkához, hitelességhez ma, a digitalizáció korában, hozzátartozik a honlap.

“Nincs rá pénzem.”

Két eset lehetséges, vagy csak rávágtad, hogy “biztos” sokba kerül. Első esetben az a meggyőződésem, hogy nincs a kezedben egy kalkuláció ténylegesen a költségekkel. Csak valamiért a bensőd ezt mondatja veled. Egy belépő szintű honlapot elkészíthetsz már Te magad is, követve azokat az instrukciókat, amit a honlapkészítés tréningemen megtanulhatsz. Ott átvesszük, hogy milyen komponensek kellenek, és minek milyen költség vonzata lehet. Amikor már látod a költségeket, akkor már tudsz tenni egy célkitűzést, hogy egy adott határidőre megszerzed a ráfordítandót.
A második eset az, amikor van már egy kalkulációd, és tényleg azt mondod, hogy ez sok. Viszont, ha ezen a ponton feladod, akkor ne vállalkozz. A vállalkozói attitűdben benne van az, hogy célokat tűzünk ki, és teszünk érte, ha akadályba ütközünk, akkor azon agyalunk, hogyan kerüljük ki, problémát hogyan oldjuk meg stb. Tehát ha nincs MOST rá pénzed, akkor az csak egy kiinduló állapot lehet, és tűzd ki a célt, hogy megszerzed rá a pénzt. Kérdés, milyen hiedelmeid vannak a pénzzel kapcsolatban?
Érdemes lehet azt is megnézni, hogy milyen honlapot akarsz. Ha “csillaghajót” akarsz építeni, akkor az persze lehet sok pénz. Érdemes leüljünk, és átnézzük a terveket, hogy valóban reális-e az a honlap terv az üzleti céljaidhoz. Mi a Te belépő szintű honlapod?
Belépő szintű honlap alatt értem azt a honlapot, amelyikkel elindítod a vállalkozásod, azaz belépsz a piacra. Ehhez gyakran nem kell sok, és vannak kvázi-ingyenes honlapépítő szolgáltatások is, amivel már lehet akár egy egyszerű és konvertáló honlapot összerakni. Ezt mutatom meg az Első saját honlapom tréningen. És akkor megsúgom, ahhoz hogy egy belépő szintű honlapod legyen, kb. 100 ezer Forintra van szükséged. Ha ennyi befektetni való tőkéd sincs, akkor ezt kell kitűzni célnak, hogy legyen rá tőkéd. Arra bíztatlak, hogy ne add fel, hanem menj tovább. Járj nyitott szemmel, mert a megoldás lehet, hogy nem pont onnan érkezik, ahonnan számítasz rá! Szóval, az, hogy nincs rá pénzed, az

kifogás vagy kihívás?

“Nincs rá időm.”

Mivel telik egy napod? Mi olyasmivel foglalkozol, ami miatt nem marad időd a honlapoddal foglalkozni? Tegyük fel, jogos tevékenységeket sorolsz fel. Akkor viszont bízzál meg egy honlap készítéssel foglalkozó szakértőt, aki az elejétől a végéig megcsinálja neked, kezdve onnan, hogy kikérdez, mit is akarsz pontosan, majd szállít neked terveket, amiből választasz, aztán pedig kivitelezi neked a honlapot. Az a jó, ha utána az üzemeltetését is tovább tudja vinni, és veled egyeztetve ki tudja alakítani az online marketing stratégiát. Természetesen mindennek költsége van, a szakértői munkát külön meg kell fizetni a honlap alap költségein felül. Ha azt mondod, erre nincs pénz, akkor goto előző bekezdés.
De térjünk vissza egy kicsit a tevékenység listádhoz. Mennyire vagy szervezett? Biztos, hogy mindennel neked kell foglalkoznod? Mennyire van terved arra vonatkozólag, hogy az üzleti céljaid elérd? DorCo üzleti tervezés tréningen, amikor a résztvevők fellistázták, hogy mivel töltik egy napjukat, gyakran meglepődtek azon, hogy mennyi olyasmivel foglalkoznak, ami nem fontos, vagy másra lehet bízni.

Ha van egy jó terved, ami le van bontva akár napi szintű feladatokra, amiknek látod a ráfordítási idejét, máris teremtettél magadnak időt. És van, aki tud neked ebben segíteni, hogy legyen terved.

“Nem értek a számítógéphez.”

Az első – belépő szintű – honlapod elkészítéséhez még nem kell komplexebb tudás, mint Wordben megírni egy dokumentumot. Azt is megtanultad kezelni, ezt is meg fogod tudni tanulni. És a munka oroszlán részéhez valójában nem is kell más, mint idő, egy Word, vagy néhány A4-es papír, és a gondolataid. Ugyanis a feladat nagy része az, hogy összeszedd, mit akarsz a honlapon megjeleníteni. És az is megvan, hogyan kezdj neki, mert ehhez készült egy munkafüzet, amit a tréningem résztvevői megkapnak, és ami kérdéseken keresztül segít végig gondolni, hogy mi legyen a honlapodon. Tehát le kell ülni, és ezeket a mondatokat megfogalmazni egy Word fájlba. Bonyolultabb honlap készítését pedig érdemes kiszervezni, azaz megbízni egy szakértőt.

Amihez nem értünk gyakran egyszerűbben megtanulható, mint gondoljuk. Főleg, ha van benne segítségünk. Ja, és gyakorlás!

“A szolgáltatásom vagy a termékem nem olyan, hogy azt az interneten keresztül el lehet adni.”

Honnan tudod? A vásárlók illetve ügyfelek nem terméket vagy szolgáltatást akarnak venni. Ők egy problémájukat akarják megoldani, amire a Te terméked vagy szolgáltatásod lehet a válasz. Valóban nem a termékedre vagy a szolgáltatásodra fognak direktben rákeresni a Google-ben, hanem a problémájuk kulcsszavait, kereső szavait fogják beírni. A honlapodnak ezekre a keresőszavakra kell, hogy megjelenjen, ahol mellesleg megtalálja, hogy a problémájára a Te terméked/szolgáltatásod a válasz. Ez a kereső marketing, de ez csak akkor működik, ha van egy honlapod, ami elsősorban az ügyfél lehetséges problémáit elemzi, és a végén pedig ajánlja a terméked/szolgáltatásod megoldásként.

Nem is gondolnád, mikre keresnek megoldást az emberek. És ha a Te honlapod azért nem ad nekik megoldást, mert nincs, elvesztettél potenciális ügyfeleket.

Honlapot készíteni egy önismereti utazás. Miközben azon dolgozol, hogy elinduljon a vállalkozásod, megismered magad, a korlátaid, és az erőforrásaid is. A kifogásaid a korlátaidat táplálják. A korlátaid nagyon gyakran az erőforrásaiddá változtathatóak, amiben coachként sokat segíthetek.

Általános Szerződési Feltételek

Adatvédelmi tájékoztató

Az NLPTraining.hu Bt tájékoztatja ezen az oldalon érdeklődőket és a regisztrálókat az általa kezelt személyes adatokról, a személyes adatok kezelésével kapcsolatos gyakorlatáról, a személyes adatok védelme érdekében tett szervezési és technikai intézkedéseiről, valamint az érintettek jogairól és azok gyakorlásának módjáról.

1. Az adatkezelő személyének azonosítása

Név: NLPTraining.hu Oktatási Betéti Társaság (röviden: NLPTraining.hu Bt.)
Képviselője: Szilágyi Csaba Zoltán ügyvezető
Székhely: 2360. Gyál, Wesselényi utca 17/1.
Adószám: 21413328-1-13
Cégjegyzékszám: Cg.13-06-073333
E-mail: info@nlptraining.hu
Telefon: +36-(30)-444-3571

2. A tájékoztató célja, hatálya

A tájékoztató célja, hogy bemutassa az NLPTraining.hu Bt. által alkalmazott adatkezelést, a követett adatbiztonsági szempontokat. Hatálya az 1. pontban bemutatott adatkezelőre, honlapja látogatóira valamint tanfolyamain, tréningjein és rendezvényein résztvevő illetve a coaching ügyfél személyekre terjed ki.

3. Egyes adatkezelések

3.1 Regisztráció hírlevél küldéséhez

3.1.1 Adatkezelés célja

A regisztráció célja, hogy a honlap látogatója – saját kezdeményezése alapján –tájékoztatásokat, ajánlatokat kaphasson az NLPTraining.hu Bt tanfolyamairól, tréningjeiről és rendezvényeiről.

3.1.2 Kezelt adatok köre, célja

A regisztráció során az oldal látogatóinak meg kell adniuk a következő adatot:

– E-mail cím
– Teljes név
– megszólítás

Az e-mail cím a hírlevél regisztrációhoz szükséges és elégséges.

3.1.3 Jogalap

Az adatkezelés jogalapja az szilagyicsaba.hu oldalakon érdeklődő előzetes hozzájárulása.

3.1.4 Érintettek köre

Érintettek azok a személyek, akik – saját kezdeményezésük alapján – azonosíthatóvá kívánnak válni a 3.1.1 pontban rögzített célból.

3.1.5 Adatkezelés időtartama

Az adatkezelés a hírlevélről való leiratkozásig történik. A leiratkozás a hírlevélben található „Leiratkozás” gomb vagy link megnyomásával lehetséges. Emellett lehetőség van e-mailben is kérni a regisztráció törlését, melyet 3 munkanapon belül teljesítünk. A képzési rendszerünk 3.4 pont szerinti ügyfél adatbázisában történő adatkezeléshez az érintettektől külön erre szolgáló hozzájárulást kérünk.

3.2 Regisztráció rendezvényeken való részvételre

3.2.1 Adatkezelés célja

Rendezvények (találkozók, meetupok, konferenciák, szemináriumok) szervezése, lebonyolítása.

3.2.2 Kezelt adatok köre, célja

– név
– e-mail cím
– telefonszám

A fenti adatok közül – a várható létszám ismeretén túl – a név a jelentkező azonosításához, az e-mail cím és telefonszám pedig a kapcsolattartáshoz szükséges és elégséges.

3.2.3 Jogalap

Az adatkezelés jogalapja az szilagyicsaba.hu oldalain keresztül a rendezvényekre jelentkezők előzetes hozzájárulása.

3.2.4 Érintettek köre

Érintettek azok a személyek, akik az szilagyicsaba.hu oldalain keresztül jelentkezővé válnak.

3.2.5 Adatkezelés időtartama

A rendezvények lebonyolítása után az adatokat – a cél megvalósulására tekintettel – töröljük. Ettől függetlenül a jelentkezők bármikor e-mailben kérhetik a regisztrációjuk törlését, melyet legfeljebb 3 munkanapon belül teljesítünk. A ügyfélkapcsolati rendszerünk 3.4 pont szerinti ügyfél adatbázisában történő adatkezeléshez az érintettektől külön erre szolgáló hozzájárulást kérünk.

3.3 Tanfolyamra vagy tréningekre jelentkezés

3.3.1 Az adatkezelés célja

Részvétel biztosítása az NLPTraining.hu Bt, mint Szolgáltató által meghirdetett tanfolyamokon, tréningeken.

3.3.2 A kezelt adatok köre, célja

– név
– e-mail cím
– telefonszám
– születési hely és év
– lakó- és tartózkodási hely irányítószáma
– állampolgárság
– iskolai végzettség
– foglalkozás

A fentiek közül a név az azonosításhoz, az e-mail cím és a telefonszám a kapcsolattartáshoz, a lakóhely irányítószáma, a születési hely és év, az állampolgárság, az iskolai végzettség és a foglalkozás a törvény által előírt statisztikai adatszolgáltatáshoz szükséges. Az adatszolgáltatási kötelezettség kizárólag a tanfolyami résztvevőkre vonatkozik.

3.3.3 Jogalap

Az adatkezelés alapja az NLPTraining.hu Bt tanfolyamaira, tréningjeire jelentkezők önkéntes hozzájárulása.

3.3.4 Érintettek köre

Érintettek azok a természetes személyek, akik az NLPTraining.hu Bt, mint Szolgáltató tanfolyamaira, tréningjeire jelentkeznek a Szolgáltató ÁSZF-ben felsorolt honlapok valamelyikén.

3.3.5 Adatkezelés időtartama

Az adatokat ebben a körben a tanfolyam, tréning lebonyolítása után 5 évig tároljuk. Ettől függetlenül a jelentkezők bármikor e-mailben kérhetik a regisztrációjuk törlését, melyet legfeljebb 3 munkanapon belül teljesítünk. A ügyfélkapcsolati rendszerük 3.4 pont szerinti ügyfél adatbázisában történő adatkezeléshez az érintettektől külön erre szolgáló hozzájárulást kérünk.

3.4 Ügyfélkapcsolati adatbázis

3.4.1 Az adatkezelés célja

Az ügyfélkapcsolati adatbázisunk az NLPTraining.hu Bt tevékenysége iránt érdeklődők, a tanfolyamokon, tréningeken, rendezvényeken részt vevők adatainak nyilvántartása.

3.4.2 A kezelt adatok köre, célja

ADAT                                                                                         ADATKEZELÉSI CÉL

– név                                                                                               azonosítás
– e-mail cím                                                                                  kapcsolattartás
– telefonszám                                                                              kapcsolattartás
– elkezdett, befejezett tanfolyamok                                 előmenetel nyilvántartása, marketing cél
– rendezvényen való részvétel                                                   célzott hírlevelek küldése

3.4.3 Jogalap

Az adatkezelés jogalapja az érintettek hozzájárulása, a statisztikai adatok tekintetében pedig jogszabályi előírás.

3.4.4 Érintettek köre

Érintettek azok a természetes személyek, akik akár a honlapon, akár a tanfolyamokon előzetes tájékoztatás alapján kifejezetten hozzájárulnak adataiknak az ügyfélkapcsolati adatbázisban történő adatkezeléséhez.

3.4.5 Adatkezelés időtartama

Az adatokat 5 év után töröljük. Ettől függetlenül a jelentkezők bármikor e-mailben kérhetik adataik törlését az ügyfél nyilvántartásunkból, melyet legfeljebb 3 munkanapon belül teljesítünk.

4. Érintettek jogai és joggyakorlás

Az érintett bármikor jogosult tájékoztatást kérni a NLPTraining.hu Bt által kezelt személyes adatairól, továbbá bármikor kérheti azok helyesbítését, módosítását, megváltoztatását, törlését.

A NLPTraining.hu Bt az ügyfél kérésére további tájékoztatást ad az ügyfélre vonatkozó, általa kezelt adatokról, az adatkezelés céljáról, jogalapjáról, időtartamáról, továbbá arról, hogy kik és milyen célból kapják vagy kapták meg adatait. A NLPTraining.hu Bt a kérelem benyújtásától számított 30 napon belül írásban a megadott e-mail címre küldi el a kért tájékoztatást.

A regisztráció törlését az ügyfelek a „kapcsolat” menüponton keresztül, vagy az netsoft.hr@t-online e-mail címre küldött levélben kérhetik. A kérelmet a lehető legrövidebb idő alatt, de legfeljebb 15 napon belül teljesítjük.

Az érintett az adatainak kezelésével kapcsolatos sérelem esetén beadvánnyal fordulhat a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (1125 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 22/c, postacím: 1530 Budapest, pf. 5., telefon + 36 1 391 1400, fax: + 36 1 391 1410, e-mail: ugyfelszolgalat@naih.hu ).

Az érintett az adatainak kezelésével kapcsolatos sérelem esetén bírósághoz fordulhat. A bíróság az ügyben soron kívül jár el. A pert az érintett – választása szerint – a lakóhelye vagy tartózkodási helye szerint illetékes bíróság előtt is megindíthatja.

5. Adatfeldolgozás, adattovábbítás

Az adatokat elsődlegesen az NLPTraining.hu Bt belső munkatársai jogosultak megismerni, harmadik személyek részére nem adják át és nem teszik közzé.

Az informatikai rendszer üzemeltetése körében az NLPTraining.hu Bt adatfeldolgozót (pl. rendszerüzemeltető) vesz igénybe.

Az adatfeldolgozók:

NÉV                                                  CÍM                                              TEVÉKENYSÉG

NLPTraining.hu Bt.          2360 Gyál, Wesselényi utca 17/1.        rendszergazdai tevékenység

A NLPTraining.hu Bt. informatikai rendszere a weboldal használatával a látogatók felhasználói szokásáról és aktivitásáról adatokat gyűjthet. Ezen adatok nem kapcsolhatók össze a látogatók által a regisztrációkor megadott egyéb adatokkal, sem más honlapok vagy szolgáltatások igénybevételekor keletkező adatokkal. Ezen adatok kizárólag statisztikai célokat szolgálnak, nem tartalmaznak olyan személyes adatokat, amelyekből a látogató személye kideríthető lenne.

Minden olyan esetben, ha az NLPTraining.hu az eredeti adatfelvétel céljától eltérő célra kívánja felhasználni a szolgáltatott adatokat, erről ügyfeleit tájékoztatja, és egyben megkéri előzetes hozzájárulásukat. Kizárólag az ügyfél előzetes hozzájárulásának birtokában használhatjuk fel az ügyfél adatait eltérő célra. Az ügyfél számára biztosítjuk a kért felhasználás elleni tiltakozás lehetőségét.

6. Adatbiztonságról

A NLPTraining.hu Bt., illetve tevékenységi körében az adatfeldolgozók minden esetben gondoskodnak az adatok biztonságáról. Megtesznek minden olyan technikai és szervezési intézkedést, melyek az adat- és titokvédelmi szabályok érvényre juttatásához szükségesek. A törvényi előírásoknak megfelelően megfelelő intézkedéseket tettünk az adatok védelmére, így különösen a jogosulatlan hozzáférés, megváltoztatás, továbbítás, nyilvánosságra hozatal, törlés vagy megsemmisítés, valamint a véletlen megsemmisülés és sérülés, továbbá az alkalmazott technika megváltozásából fakadó hozzáférhetetlenné válás ellen.

7. Egyebek, záró rendelkezések

A rendszer a weboldalon tett látogatások alkalmával néhány cookie-t küld a látogató számítógépére, amelyek révén annak böngészője egyedileg azonosíthatóvá válik.

Ezen cookie-k felhasználása a következő: A böngésző programok ezen cookie-k segítségével tárolják, az NLPTraining.hu Bt webhelyén tett látogatásait, a weboldalon történt tevékenységek állapotait az oldal működése illetve a felhasználói élmény fokozása érdekében.

Alkalmazott cookie-k (sütik):

– felhasználó (oldal látogató) által rögzített adatokat tároló sütik
– felhasználóközpontú munkamenet-sütik
– multimédia-lejátszó munkamenet-sütik
– a felhasználói felület testre szabását segítő munkamenet-sütik

A felhasználók az internetes böngészők adatvédelmi beállításainál kapcsolhatják ki és be a cookie kezelést. A legtöbb böngésző menüsorában található „Segítség” funkció tájékoztatást nyújt a cookie-k tiltásával vagy kikapcsolásával kapcsolatosan.

A weboldalon található, más által üzemeltetett oldalakra navigáló linkekre kattintva a látogató a weboldalt elhagyja, átlép a hivatkozott oldalakra, és adatainak kezelése attól fogva azon oldal tulajdonosa által történik. (A folyamat a böngészőprogram címsorában kísérhető figyelemmel.)

A más oldalon megadott személyes adatok, vagy más oldalak üzemeltetői rendszerében képződő, vagy a mások által gyűjtött technikai adatok kezeléséért a NLPTraining.hu Bt felelősséget nem vállal.

Amennyiben a látogató szolgáltatás igénybevételéhez a regisztráció során harmadik fél adatait adta meg annak írásos hozzájárulása nélkül, és a weboldal használata során azzal bármilyen módon kárt okozott vagy visszaél, a NLPTraining.hu Bt jogosult a látogatóval szembeni kártérítés érvényesítésére. A NLPTraining.hu Bt ilyen esetben minden tőle telhető tájékoztatást és segítséget megad az eljáró hatóságoknak a jogsértő személy személyazonosságának megállapítása céljából.

8. A tájékoztatóban használt fogalmak

Látogató az a személy, aki a NLPTraining.hu Bt honlapját bármely okból felkeresi.
Érdeklődő az a személy, aki a NLPTraining.hu Bt honlapján meghirdetett programokkal kapcsolatban információt kér, aki az oldalon lehetővé tett formában a kapcsolatot felvette.
Jelentkező  az a személy, aki a NLPTraining.hu Bt oldalán meghirdetett  bármely tréningre az ott megadott módon jelentkezett.
Tanfolyami résztvevő az a személy, aki a NLPTraining.hu Bt felnőttképzési szerződését aláírta.
ÁSZF: Általános Szerződési Feltételek