fbpx

A Blog

NLP rögzítés

Varázslatos pillanatok mentése és betöltése

Talán már felmerült benned, hogy egy-egy élményt jó lenne gyakrabban, újra és újra átélni, mert akkor olyan jó volt, jól éreztem magam, öröm volt bennem, vagy egyszerűen csak a legjobbat hoztam ki magamból. Pont úgy, mint amikor a számítógépemen lementek egy fájlt, egy képet, vagy zenét, és amikor csak akarom, megnyitom, és újra elöntenek azok a fantasztikus érzések. Vagy egyszer olyan energia volt bennem, hogy szinte hegyeket mozgattam meg, és olyan jó lenne újra abban az állapotba kerülni, amikor legközelebb valamilyen nagy célt, feladatot tűzök ki magamnak. De lehet, hogy a páromra szeretnék újra azzal a szerelmes pillantással nézni, mint régen. Mert hol van az a tűz?

Pedig amit fent írtam, egyszerűbb elérni, mint gondolnád. 

A technika, amiről írok most neked, az NLP úgy nevezi, hogy rögzítés. Egyes szakirodalmi fordítások horgonynak, horgonyzásnak is nevezik, de ugyanarról van szó. 

A rögzítés az arról szól, hogy van egy külső inger, amelyik beérkezik valamelyik érzékelési csatornán (látás, hallás, testi érzetek, ízlelés vagy szaglás), és ezen a külső inger és egy belső állapot között létrejön egy idegrendszeri kapcsolat. Ennek megvan az anatómiai háttere, ebbe most nem akarok belemenni. Belső állapotnak hívjuk azt pillanatnyi élmény csomagot, amiben éppen ebben a pillanatban vagy, vagy ha visszaemlékszel egy időpontra, amikor ért egy élmény, és amit abban az élményben “rögzítettél”, akkor azt az élménycsomagot jelenti. Egy ilyen élmény csomag tartalmazhat képeket, hangokat, érzéseket, ízeket, illatok emlékdarabkáit. 

Azt érdemes tudni, hogy amikor elmentek egy élményt, és az emlékké válik, akkor annak minden eleme (kép-hang-érzés-íz-illat) egy kulcsszó (emlékeztető elem) is lehet ahhoz az emlékhez. Ez azt jelenti, hogy annak az emléknek valamelyik érzékelési csatorna beli elemét ha újra érzékeled kívülről, akkor azzal előhívhatjuk akár az egész élmény csomagot újra, az érzéseket azt mindenképp.

Egy nagyon egyszerű példa. Mondjuk látsz egy embert az utcán, most látod életedben először, mégis valamilyen rossz érzés jön fel benned, legszívesebben bemosnál neki egyet. Nem is érted, hogyan jött fel benned az érzés, mert most látod ezt az embert először. Ám a tudattalan elméd mégis talált valami hasonlóságot az emlékeid között. Igen, az orra! Pont olyan, mint annak az iskolai tanáromnak, aki állandóan szivatott. 

Mi történt? Egy külső képi információ előhívott egy régi emléket, és annak az érzése lett úrrá rajtad. Ez egy rögzítés. A kép információ össze van kötve (rögzítve van) a korábbi élménnyel. 

Most már elkezdheted felismerni, hogy mennyi és mennyi rögzítés van bennünk, és ebben a pillanatban is, ahogy olvasod ezeket a sorokat folyamatosan hozol létre rögzítéseket. És vannak olyan helyzetek is, amik tudatosan arra mennek rá, hogy neked legyen egy “jó” rögzítésed, némi érdekből. Például ilyenek a reklámok. 

Amit idáig írtam az arról szól, hogy tudattalan szinten – automatikusan – folyamatosan rögzítéseket hozunk létre az agyunkban. 

A jóhír az, hogy tudatosan is hozhatunk létre rögzítéseket, és ha egyszer egy pozitív állapotban voltunk, akkor azt erőforrásként felhasználhatjuk egy jövőbeni eseményhez? És itt a “varázslás”. Egy elképzelt jövőbeni eseményhez is lehet rögzíteni! Pontosan azért, mert ahogy a jövőbeni eseményre gondolok MOST, az ugyanúgy egy emlékké válik, mintha valójában megtörtént volna. A jövőben pedig az emlék valamely eleme “kulcsszó” (emlékeztető elem) lesz az érzésekhez, amivel ezt az (jövőbeni, elképzelt) emléket előhívhatjuk

Például vegyük a határozottságot. A helyzet legyen az, hogy holnap ki kell állnom prezentálni egy munkahelyi megbeszélésen. Tudom magamról, hogy nem ez a kedvenc létállapotom. Azonban, ha csinálok egy olyan rögzítést, hogy elképzelem a jövőbeni helyzetet, látom, ahogy ott ülnek a tárgyalóban és figyelnek rám, akkor ehhez rögzíthetem a határozottság állapotát és érzését. És amikor valóban ott leszek a helyzetben és látni fogom, ahogy néznek rám (kulcsszó, rögzítő), és akkor egyszercsak ott lesz bennem a határozottság érzése. 

Most már biztos vagyok benne, hogy kíváncsi vagy, hogyan tudsz tudatosan ilyen rögzítéseket létrehozni. 

A lépések következők, először csak olvasd végig az instrukciókat, majd utána kezdd el a gyakorlatot. Esetleg felolvashatod diktafonra a lentieket.

 1. Kívánt állapot meghatározása. Először is gondold el, hogy milyen helyzetben milyen erőforrást szeretnél átélni. Tehát gondold el, hogy a jövőben egy esemény alkalmával milyen állapotot szeretnél, ha előjönne benned. 
 2. Rögzítéssel kapcsolatos fontos tudnivalók (a jólműködő rögzítés kritériumai). Létrehozunk rajtad egy gombot, amit ha megnyomsz a jövőben bármikor, akkor ez az erőforrás elő fog jönni. Ahhoz hogy ez jól sikerüljön kövesd a lenti lépéseket, és ha elsőre nem sikerül, nyugodtan ismételgesd egészen addig, amíg a legjobb rögzítést el nem éred. Gyakorlat teszi a mestert, ugye.
  1. Amit előre érdemes kitalálnod, hogy hova teszed a “gombot” (rögzítőt) magadra. Az alkarod, egyik kézfejed stb. könnyen elérhető testrészek tökéletes helyek lehetnek erre. Legyen most az, hogy egy ponton az ujjaddal megérinted az alkarodat. Próbáld el, hogyan fogod csinálni.
  2. Fontos, hogy pontosan megjegyezd, hol, milyen szögben, milyen erővel milyen sebességgel, hogyan fogod megérinteni a karodat. Ugyanígy kell majd később visszaidézni a rögzítést. 
  3. A rögzítés létrehozásának ideje 3-10 mp. Ennyi idő alatt általában létrejön az idegi kapcsolat az agyban. Azonban az, hogy mennyi ideig kell tartani majd a rögzítést, az függ attól is, hogy mennyi ideig tudsz intenzíven benne maradni az élményben. 
  4. A rögzítést elkezdeni, azaz megérinteni az alkarodat a kitalált módon akkor érdemes, amikor egyre erősödik a felidézett élmény, de még nem érted el a csúcspontját. És addig tartani, amíg a csúcspontot elérjük. Ha ez az időzítés nem sikerül jól, akkor az élmény intenzitásának egy alacsonyabb szintjét fogjuk rögzíteni. Ha ez így történne, akkor majd csak ismételjük meg az egészet. 
  5. A rögzítendő élményt aszerint érdemes kiválasztani majd, hogy mikor volt meg benned a legjobban és a legtisztábban a kívánt erőforrás. Ha az élményben vegyes érzések vannak még jelen a kívánt erőforrás mellett, akkor találjunk inkább egy másik élményt. 
  6. Mivel igazából a teljes testünkkel rögzítünk, érdemes a legjobb eredmény érdekében állva csinálni a gyakorlatot.
 3. A rögzítés lépései a fentiek ismeretével. Ezt a részt érdemes lehet diktafonra venni.
  1. Felidézés. Idézz fel egy alkalmat, amikor tisztán, intenzíven megvolt benned a kívánt erőforrás, lásd amit akkor láttál, halld, amit akkor hallottál, és érezd, amit akkor éreztél. 
  2. Rögzítés. Amikor már majdnem a legerőteljesebben benned van a felidézett élmény, akkor érintsd meg az alkarod a korábban kitalált módon, és tartsd, ahogy fentebb leírtam néhány másodpercig.
  3. Kizökkentés. Miután elengedted, szükséges egy úgynevezett kizökkentést csinálni, ehhez nézz körbe, számold meg a bútorokat a szobában, vagy számold ki, mennyi 134×12. 
  4. Tesztelés. Érintsd meg az alkarod pontosan ugyanúgy, ahogy a rögzítéskor csináltad. Előjött az élmény (érzés)? Hány százalékban? Ha 70% vagy kevesebb, akkor érdemes megismételni, odafigyelve a fent leírt kritériumokra.
 4. Az erőforrás hozzákapcsolása az jövőbeni helyzethez. 
  1. Most kezdd el elképzelni a jövőbeni helyzetet. És ahogy ezt a helyzetet látod, még mielőtt az elképzelt helyzet teremtette élménybe belemerülnél, érintsd meg az alkarod ott és pontosan ugyanúgy, ahogy a rögzítést megcsináltad. Ezzel előhívod a rögzített erőforrást.
  2. És csak hagyd, hogy miközben a helyzetet látod, a rögzített erőforrás elárasszon, átjárjon. Ugyanúgy tartsd néhány másodpercig, ahogy a rögzítésnél. 
  3. Kizökkentés. Most vonj négyzetgyököt 256-ból. 
 5. Tesztelés. Hogyan gondolsz most a jövőbeni helyzetre? Előjött az erőforrás? Ha 70% vagy kevesebb, akkor ismételd meg a 4. pontot. Ha ismét gyengébb, akkor a jövőbeni helyzet nélkül csak teszteld az erőforrást az érintéssel. Ha ez most gyenge, akkor térj vissza a 3. ponthoz, majd utána a 4.

A rögzítés az NLP egyik alapgyakorlata, ugye mennyire egyszerű? Kíváncsi vagyok mennyire kreatívan fogod tudni használni a jövőben…

A végére még néhány gondolat. 

A legjobb akkor rögzíteni, amikor épp benne a jelen pillanatban egy erőteljes erőforrásos élményben. 

Ha valahova rögzítettél, akkor oda maximum azt az erőforrást erősítő másik élményt rögzíts, egyébként az erőforrásokat érdemes külön helyekre rögzíteni. 

Ez a rögzítés nem csak képekre, hanem hangokra is pont így működik. 

Érdemes gyűjteni a rögzítéseket, hogy egy igazi erőforrás lexikon legyen rajtad, ami bármikor kéznél lesz neked!

Kezdd el és gyűjtsd az élvezetes, erőforrásos pillanatokat!

Általános Szerződési Feltételek

Adatvédelmi tájékoztató

Az NLPTraining.hu Bt tájékoztatja ezen az oldalon érdeklődőket és a regisztrálókat az általa kezelt személyes adatokról, a személyes adatok kezelésével kapcsolatos gyakorlatáról, a személyes adatok védelme érdekében tett szervezési és technikai intézkedéseiről, valamint az érintettek jogairól és azok gyakorlásának módjáról.

1. Az adatkezelő személyének azonosítása

Név: NLPTraining.hu Oktatási Betéti Társaság (röviden: NLPTraining.hu Bt.)
Képviselője: Szilágyi Csaba Zoltán ügyvezető
Székhely: 2360. Gyál, Wesselényi utca 17/1.
Adószám: 21413328-1-13
Cégjegyzékszám: Cg.13-06-073333
E-mail: info@nlptraining.hu
Telefon: +36-(30)-444-3571

2. A tájékoztató célja, hatálya

A tájékoztató célja, hogy bemutassa az NLPTraining.hu Bt. által alkalmazott adatkezelést, a követett adatbiztonsági szempontokat. Hatálya az 1. pontban bemutatott adatkezelőre, honlapja látogatóira valamint tanfolyamain, tréningjein és rendezvényein résztvevő illetve a coaching ügyfél személyekre terjed ki.

3. Egyes adatkezelések

3.1 Regisztráció hírlevél küldéséhez

3.1.1 Adatkezelés célja

A regisztráció célja, hogy a honlap látogatója – saját kezdeményezése alapján –tájékoztatásokat, ajánlatokat kaphasson az NLPTraining.hu Bt tanfolyamairól, tréningjeiről és rendezvényeiről.

3.1.2 Kezelt adatok köre, célja

A regisztráció során az oldal látogatóinak meg kell adniuk a következő adatot:

– E-mail cím
– Teljes név
– megszólítás

Az e-mail cím a hírlevél regisztrációhoz szükséges és elégséges.

3.1.3 Jogalap

Az adatkezelés jogalapja az szilagyicsaba.hu oldalakon érdeklődő előzetes hozzájárulása.

3.1.4 Érintettek köre

Érintettek azok a személyek, akik – saját kezdeményezésük alapján – azonosíthatóvá kívánnak válni a 3.1.1 pontban rögzített célból.

3.1.5 Adatkezelés időtartama

Az adatkezelés a hírlevélről való leiratkozásig történik. A leiratkozás a hírlevélben található „Leiratkozás” gomb vagy link megnyomásával lehetséges. Emellett lehetőség van e-mailben is kérni a regisztráció törlését, melyet 3 munkanapon belül teljesítünk. A képzési rendszerünk 3.4 pont szerinti ügyfél adatbázisában történő adatkezeléshez az érintettektől külön erre szolgáló hozzájárulást kérünk.

3.2 Regisztráció rendezvényeken való részvételre

3.2.1 Adatkezelés célja

Rendezvények (találkozók, meetupok, konferenciák, szemináriumok) szervezése, lebonyolítása.

3.2.2 Kezelt adatok köre, célja

– név
– e-mail cím
– telefonszám

A fenti adatok közül – a várható létszám ismeretén túl – a név a jelentkező azonosításához, az e-mail cím és telefonszám pedig a kapcsolattartáshoz szükséges és elégséges.

3.2.3 Jogalap

Az adatkezelés jogalapja az szilagyicsaba.hu oldalain keresztül a rendezvényekre jelentkezők előzetes hozzájárulása.

3.2.4 Érintettek köre

Érintettek azok a személyek, akik az szilagyicsaba.hu oldalain keresztül jelentkezővé válnak.

3.2.5 Adatkezelés időtartama

A rendezvények lebonyolítása után az adatokat – a cél megvalósulására tekintettel – töröljük. Ettől függetlenül a jelentkezők bármikor e-mailben kérhetik a regisztrációjuk törlését, melyet legfeljebb 3 munkanapon belül teljesítünk. A ügyfélkapcsolati rendszerünk 3.4 pont szerinti ügyfél adatbázisában történő adatkezeléshez az érintettektől külön erre szolgáló hozzájárulást kérünk.

3.3 Tanfolyamra vagy tréningekre jelentkezés

3.3.1 Az adatkezelés célja

Részvétel biztosítása az NLPTraining.hu Bt, mint Szolgáltató által meghirdetett tanfolyamokon, tréningeken.

3.3.2 A kezelt adatok köre, célja

– név
– e-mail cím
– telefonszám
– születési hely és év
– lakó- és tartózkodási hely irányítószáma
– állampolgárság
– iskolai végzettség
– foglalkozás

A fentiek közül a név az azonosításhoz, az e-mail cím és a telefonszám a kapcsolattartáshoz, a lakóhely irányítószáma, a születési hely és év, az állampolgárság, az iskolai végzettség és a foglalkozás a törvény által előírt statisztikai adatszolgáltatáshoz szükséges. Az adatszolgáltatási kötelezettség kizárólag a tanfolyami résztvevőkre vonatkozik.

3.3.3 Jogalap

Az adatkezelés alapja az NLPTraining.hu Bt tanfolyamaira, tréningjeire jelentkezők önkéntes hozzájárulása.

3.3.4 Érintettek köre

Érintettek azok a természetes személyek, akik az NLPTraining.hu Bt, mint Szolgáltató tanfolyamaira, tréningjeire jelentkeznek a Szolgáltató ÁSZF-ben felsorolt honlapok valamelyikén.

3.3.5 Adatkezelés időtartama

Az adatokat ebben a körben a tanfolyam, tréning lebonyolítása után 5 évig tároljuk. Ettől függetlenül a jelentkezők bármikor e-mailben kérhetik a regisztrációjuk törlését, melyet legfeljebb 3 munkanapon belül teljesítünk. A ügyfélkapcsolati rendszerük 3.4 pont szerinti ügyfél adatbázisában történő adatkezeléshez az érintettektől külön erre szolgáló hozzájárulást kérünk.

3.4 Ügyfélkapcsolati adatbázis

3.4.1 Az adatkezelés célja

Az ügyfélkapcsolati adatbázisunk az NLPTraining.hu Bt tevékenysége iránt érdeklődők, a tanfolyamokon, tréningeken, rendezvényeken részt vevők adatainak nyilvántartása.

3.4.2 A kezelt adatok köre, célja

ADAT                                                                                         ADATKEZELÉSI CÉL

– név                                                                                               azonosítás
– e-mail cím                                                                                  kapcsolattartás
– telefonszám                                                                              kapcsolattartás
– elkezdett, befejezett tanfolyamok                                 előmenetel nyilvántartása, marketing cél
– rendezvényen való részvétel                                                   célzott hírlevelek küldése

3.4.3 Jogalap

Az adatkezelés jogalapja az érintettek hozzájárulása, a statisztikai adatok tekintetében pedig jogszabályi előírás.

3.4.4 Érintettek köre

Érintettek azok a természetes személyek, akik akár a honlapon, akár a tanfolyamokon előzetes tájékoztatás alapján kifejezetten hozzájárulnak adataiknak az ügyfélkapcsolati adatbázisban történő adatkezeléséhez.

3.4.5 Adatkezelés időtartama

Az adatokat 5 év után töröljük. Ettől függetlenül a jelentkezők bármikor e-mailben kérhetik adataik törlését az ügyfél nyilvántartásunkból, melyet legfeljebb 3 munkanapon belül teljesítünk.

4. Érintettek jogai és joggyakorlás

Az érintett bármikor jogosult tájékoztatást kérni a NLPTraining.hu Bt által kezelt személyes adatairól, továbbá bármikor kérheti azok helyesbítését, módosítását, megváltoztatását, törlését.

A NLPTraining.hu Bt az ügyfél kérésére további tájékoztatást ad az ügyfélre vonatkozó, általa kezelt adatokról, az adatkezelés céljáról, jogalapjáról, időtartamáról, továbbá arról, hogy kik és milyen célból kapják vagy kapták meg adatait. A NLPTraining.hu Bt a kérelem benyújtásától számított 30 napon belül írásban a megadott e-mail címre küldi el a kért tájékoztatást.

A regisztráció törlését az ügyfelek a „kapcsolat” menüponton keresztül, vagy az netsoft.hr@t-online e-mail címre küldött levélben kérhetik. A kérelmet a lehető legrövidebb idő alatt, de legfeljebb 15 napon belül teljesítjük.

Az érintett az adatainak kezelésével kapcsolatos sérelem esetén beadvánnyal fordulhat a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (1125 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 22/c, postacím: 1530 Budapest, pf. 5., telefon + 36 1 391 1400, fax: + 36 1 391 1410, e-mail: ugyfelszolgalat@naih.hu ).

Az érintett az adatainak kezelésével kapcsolatos sérelem esetén bírósághoz fordulhat. A bíróság az ügyben soron kívül jár el. A pert az érintett – választása szerint – a lakóhelye vagy tartózkodási helye szerint illetékes bíróság előtt is megindíthatja.

5. Adatfeldolgozás, adattovábbítás

Az adatokat elsődlegesen az NLPTraining.hu Bt belső munkatársai jogosultak megismerni, harmadik személyek részére nem adják át és nem teszik közzé.

Az informatikai rendszer üzemeltetése körében az NLPTraining.hu Bt adatfeldolgozót (pl. rendszerüzemeltető) vesz igénybe.

Az adatfeldolgozók:

NÉV                                                  CÍM                                              TEVÉKENYSÉG

NLPTraining.hu Bt.          2360 Gyál, Wesselényi utca 17/1.        rendszergazdai tevékenység

A NLPTraining.hu Bt. informatikai rendszere a weboldal használatával a látogatók felhasználói szokásáról és aktivitásáról adatokat gyűjthet. Ezen adatok nem kapcsolhatók össze a látogatók által a regisztrációkor megadott egyéb adatokkal, sem más honlapok vagy szolgáltatások igénybevételekor keletkező adatokkal. Ezen adatok kizárólag statisztikai célokat szolgálnak, nem tartalmaznak olyan személyes adatokat, amelyekből a látogató személye kideríthető lenne.

Minden olyan esetben, ha az NLPTraining.hu az eredeti adatfelvétel céljától eltérő célra kívánja felhasználni a szolgáltatott adatokat, erről ügyfeleit tájékoztatja, és egyben megkéri előzetes hozzájárulásukat. Kizárólag az ügyfél előzetes hozzájárulásának birtokában használhatjuk fel az ügyfél adatait eltérő célra. Az ügyfél számára biztosítjuk a kért felhasználás elleni tiltakozás lehetőségét.

6. Adatbiztonságról

A NLPTraining.hu Bt., illetve tevékenységi körében az adatfeldolgozók minden esetben gondoskodnak az adatok biztonságáról. Megtesznek minden olyan technikai és szervezési intézkedést, melyek az adat- és titokvédelmi szabályok érvényre juttatásához szükségesek. A törvényi előírásoknak megfelelően megfelelő intézkedéseket tettünk az adatok védelmére, így különösen a jogosulatlan hozzáférés, megváltoztatás, továbbítás, nyilvánosságra hozatal, törlés vagy megsemmisítés, valamint a véletlen megsemmisülés és sérülés, továbbá az alkalmazott technika megváltozásából fakadó hozzáférhetetlenné válás ellen.

7. Egyebek, záró rendelkezések

A rendszer a weboldalon tett látogatások alkalmával néhány cookie-t küld a látogató számítógépére, amelyek révén annak böngészője egyedileg azonosíthatóvá válik.

Ezen cookie-k felhasználása a következő: A böngésző programok ezen cookie-k segítségével tárolják, az NLPTraining.hu Bt webhelyén tett látogatásait, a weboldalon történt tevékenységek állapotait az oldal működése illetve a felhasználói élmény fokozása érdekében.

Alkalmazott cookie-k (sütik):

– felhasználó (oldal látogató) által rögzített adatokat tároló sütik
– felhasználóközpontú munkamenet-sütik
– multimédia-lejátszó munkamenet-sütik
– a felhasználói felület testre szabását segítő munkamenet-sütik

A felhasználók az internetes böngészők adatvédelmi beállításainál kapcsolhatják ki és be a cookie kezelést. A legtöbb böngésző menüsorában található „Segítség” funkció tájékoztatást nyújt a cookie-k tiltásával vagy kikapcsolásával kapcsolatosan.

A weboldalon található, más által üzemeltetett oldalakra navigáló linkekre kattintva a látogató a weboldalt elhagyja, átlép a hivatkozott oldalakra, és adatainak kezelése attól fogva azon oldal tulajdonosa által történik. (A folyamat a böngészőprogram címsorában kísérhető figyelemmel.)

A más oldalon megadott személyes adatok, vagy más oldalak üzemeltetői rendszerében képződő, vagy a mások által gyűjtött technikai adatok kezeléséért a NLPTraining.hu Bt felelősséget nem vállal.

Amennyiben a látogató szolgáltatás igénybevételéhez a regisztráció során harmadik fél adatait adta meg annak írásos hozzájárulása nélkül, és a weboldal használata során azzal bármilyen módon kárt okozott vagy visszaél, a NLPTraining.hu Bt jogosult a látogatóval szembeni kártérítés érvényesítésére. A NLPTraining.hu Bt ilyen esetben minden tőle telhető tájékoztatást és segítséget megad az eljáró hatóságoknak a jogsértő személy személyazonosságának megállapítása céljából.

8. A tájékoztatóban használt fogalmak

Látogató az a személy, aki a NLPTraining.hu Bt honlapját bármely okból felkeresi.
Érdeklődő az a személy, aki a NLPTraining.hu Bt honlapján meghirdetett programokkal kapcsolatban információt kér, aki az oldalon lehetővé tett formában a kapcsolatot felvette.
Jelentkező  az a személy, aki a NLPTraining.hu Bt oldalán meghirdetett  bármely tréningre az ott megadott módon jelentkezett.
Tanfolyami résztvevő az a személy, aki a NLPTraining.hu Bt felnőttképzési szerződését aláírta.
ÁSZF: Általános Szerződési Feltételek