Pozitív gondolkodás alapkurzus :)

 

Az agyunk egy olyan csodálatos szerkezet, hogy mindig csak pozitívan tud gondolni. A pozitív itt olyan értelemben van, hogy mindig valamire gondol, ha azt mondjuk, gondoljon valamire. De olyat nem tud hogy azt mondjuk neki, hogy ne gondolj valamire, mert abban a pillanatban a valamire fog gondolni. Ne gondolj a rózsaszín elefántra. Biztos vagyok benne, mindenkinek megjelent a rózsaszín elefánt, hogy na tessék itt van, erre nem kellene gondolni.

Pontosan ezen okfejtés miatt az agyunk valójában nem érti a “ne” vagy “nem” szavakat, mert az utánuk következő tárgyat, cselekvést pontosan az “igen” formájában fogja megjeleníteni. És ha már megjelenítette, akkor már utasítaná is rögtön a testet a cselekvésre.

Ezen egyszerű oknál fogva érdemes mindig arra gondolni, amit akarunk. Ugyanis ha arra gondolunk, hogy mit “nem” akarunk, az agy akkor is egy pozitív képként fogja megjeleníteni azt, hogy mit is nem kéne akarni.

Láttunk már ugye kisgyereket, akinek anyukája azt kiabálja neki: “Ne lépj a pocsolyába!”, a kisgyerek persze belelép. Mert a “nem” szót nem látja a kis agyacskája, csak a pocsolya képe jelenik meg neki. És mellette ott van a cselekvésre serkentő ige, így amit ért ebből: Lépj a pocsolyába.

A saját életünkből soroljunk fel olyan mondatokat, amikor valamilyen tiltással akarunk kifejezeni cselekvést, és persze mindig az ellenkezője lesz igaz:
Nehogy elfelejtsek holnap bemenni a postára! (Este: basszus, hát csak elfelejtettem bemenni…)
Óvatosan, nehogy eless! (és már rezeg is a láb)
Ne beszélj már így velem! (Kérlek…. akkor folytatom.)
Ne késs el! (Persze aztán fél órája várom…)
Nem akarom, hogy ezt így csináld. (Ok, csinálom…)
Bocs, de ez nem sárga. (Én most mindenképp sárgának látom.)

Te milyen tiltásokkal szoktál kommunikálni ahelyett, hogy világosan egyenesen kifejeznéd, hogy mit szeretnél, mi történjen?

Ha szeretnél IrányVáltást az életedben, házi feladat, kezdheted ott, hogy mától, mindig azt fogalmazod meg, hogy MI TÖRTÉNJEN. Mit tapasztalsz?