Mi az az NLP?

Neuro Lingvisztikus Programozás. NLP – ez a három betű tökéletesen modellezi azt a módszertant, amit ez jelent.

Neuro: Ez a szó az idegrendszerre utal, az idegekre, az érzékszerveinkre és az agyunkra, az elménkre. Ez az a csatorna, ahol szavak nélkül felfogjuk a világot, és arról egy élményt alkotunk, melyet aztán eltárolunk az elménkben, kezdetben a tudatos részében, aztán a tudattalanban. Ez az élmény azután visszahat az érzéseinkre, a fiziológiánkra, és a gondolatainkat is meghatározza.

Lingvisztikus: A szavak, a nyelv egy olyan közvetítő közeg, amellyel bizonyos információkat viszünk át egyik embertől a másikig, és mi is a nyelv által adunk bizonyos értelmet a világból érkező információknak.

A nyelv a kommunikáció egy egyezményes formája, egy szabályrendszer. A szavak, a nyelv elemei, ezen szabályrendszer által nyernek értelmet. Ennek a szabályrendszernek vannak egyezményes alapjai, ezért értjük, mit mond a másik, illetve a másik embernek lesz egy alapmegértése arról, amit mi közlünk vele a szavak által. Azonban a ‘Neuro’ csatorna által egyes szavaknak mégtöbb jelentést tudunk tulajdonítani, azáltal, hogy amikor megtanulunk egy szót, akkor arról a szóról az összes érzékelési csatornán keresztül szerzünk információt. Ezután a befutó információ tömeg keresztül esik a saját belső szűrőnkön, ami teljesen szubjektív, az a mi sajátunk, azt mi építettük fel belül. Az NLP úgy is nevezi, hogy ez a mi saját térképünk. Tehát ezen szűrő által lesz más- és más, hogy egy egy szóval kapcsolatban még mit is fogunk eltárolni elménkben.

Például ha azt a szót tanuljuk meg éppen, hogy “alma”, akkor azt megtanulhatjuk, egy tankönyvből, valaki elmeséli nekünk, lerajzolja, vagy részletesen szóban elmagyarázza, hogyan néz ki. Azonban lehet, hogy amikor megtanuljuk, akkor az almát meg is kóstoljuk. Más érzékelési csatornákon keresztül érkezik be az információ, és azt tároljuk el, így ha azt hallom, hogy alma, akkor az össze járulékos információt is felidézhetem (színe, formája, íze, vagy egy sztori vele kapcsolatban).

Programozás: A gondolkodásunknak az előbb leírtak alapján van egy szerkezete. Képekben, hangokban és érzésekben (ízekben, szagokban) tároljuk el az információt, amit az élményünk jelent. Amikor felidézünk egy emléket, ami egy élmény, akkor ahhoz egész biztos társulni fog egy kép, vagy hang, és egy érzés valamely testrészünkben, létrehoz egy állapotot. Ez az állapot pedig tükröződni fog a fiziológiánkban non verbális jelek formájában. Ha megváltoztatjuk ezt a szerkezetet, akkor a kapcsolódó élmény szerkezete is meg fog változni, más érzést fogunk ezáltal érezni. Ez már egy másik állapot, más fiziológiai jelekkel. Az emlék megmarad, azonban más élményként fogunk ezután gondolni rá. Átprogramoztuk.
Az emlékeink nem csak statikus képeket jelentenek, hanem képsorozatokat, kép-hang sorozatokat, kép-hang-érzés sorozatokat stb. Egy-egy emlékünk, élményünk több ilyen sorozatból is állhat. Ez is egy szerkezet. És ha megváltoztajuk ezen sorozatban a képek-hangok egymásutáni sorrendjét, elveszünk vagy hozzáteszünk érzést, akkor az élmény összességében is megváltozik.