Kell?

 

Vannak olyanok, akik úgy érezhetik, kényszerpályán van az életük. Gyakran mondják, hogy ezt kell csinálnom, meg azt kell csinálnom. Most el kell mennem dolgozni. Le kell vinnem a szemetet. El kell mosogatnom. Be kell fizetnem a csekkeket. Le kell vinnem sétálni a kutyát. Foglalkoznom kell a gyerekkel. Vacsorát kell főznöm. És így kell legyen tovább…

Amikor azt gondoljuk és érezzük, hogy kényszerítve vagyunk arra, hogy valamit megtegyünk, akkor ott van bennünk az ellenállás. Ez az ellenállás viszont egy energia-nyelő. Az ellenállásra fordított energiánk következtében sokkal hamarabb érezzük magunkat fáradtnak, és csak lehúz minket ez a sok “kell”.

Hamár ezt a sok mindent úgyis meg “kell” csináld, akkor mégis hogyan tudnád megtenni úgy, hogy közben megspórold az ellenállásra fordított energiát, és helyette inkább jókedvbe, vidámságba és még egyéb más pozitív tevékenységbe fektesd? Sőt mellékhatások tekintetében mindazokkal, amikre eddig úgy gondoltál, hogy meg “kell” csináld, el “kell” végezd, még hamarabb is fogsz végezni.

Hogyan? Válts irányt.

Határozd el, hogy mától fogva, a “kell” szó helyett azt mondod: “akarom”. Egész biztos vagyok benne, hogy számos olyan helyzetet, élményt fel tudsz idézni, amikor annyira nagyon akartál valamit megtenni, és alig vártad hogy megtehesd, és mikor megcsináltad, még büszke is voltál magadra, hogy megcsináltad… És milyen jól! Idézd fel ezt az alkalmat, ezt a helyzetet, amikor annyira akartál valamit… lásd amit akkor láttál, halld, amit akkor hallottál, és érezd azt az ellenállhatatlan vágyat, hogy megtehesd, amit ott és akkor meg akartál tenni. Mert akartad. Mert nagyon akartad! És megcsináltad, és milyen jó volt utána.
És ahogy ezt az élményt felidézed, egyre erősebben érezheted ezt a vágyat, és akkor mondd ki hangosan, lazán, természetesen, úgy, ahogy szoktál beszélni: “akarom”.

És most azt akarom, hogy amikor ezt a szót kimondod legközelebb, hogy “akarom”, akkor mindannyiszor ennek a vágynak az érzése, élménye töltsön el.

Most el akarok menni dolgozni. Le akarom vinni a szemetet. El akarok mosogatni. Be akarom fizetni a csekkeket. Le akarom vinni sétálni a kutyát. Foglalkozni akarok a gyerekkel. Vacsorát akarok főzni. És így akarom ezt tovább…

És csak egyszerűen vedd észre a változást.